Gott nytt år 2014!

Tack alla kollegor, samarbetsparter och fantastisk publik för året som har varit. Nu väntar ett lika intensivt 2014!

Vecka 10 går "Kurtisanen & Kärleken" på turné i Uppland, med föreställningar och workshops i barockdans. Bokningar sker genom Dans i Uppland, Eva Forsberg Pejler.

Just nu kan man också boka föreställningen "Lovisa Ulrika" genom Scenkonstbolaget i Västernorrland. Tidsperioden är ändrad till vecka 15. Både skolor och offentliga arrangörer kan boka oss! http://www.scenkonstbolaget.se/barnoungdom

I juni/juli åker vi på festivalturné med "Kurtisanen & Kärleken", bland annat till Sundsvall och Stockholm. Ännu finns det tid för fler spelplatser.

Utöver föreställningarna bjuder vi på seminarium i frilanskunskap på KMH i april och drar igång vårt spännande forskningsarbete "Att iscensätta barockmusik – och belysa tidlösa genusfrågor".

Gott nytt år!

Grattis Vadstena-Akademien!

Operabyrån gratulerar Vadstena-Akademien som den 5 november mottog KVASTs årliga utmärkelse – Guldkvasten.

Guldkvasten går till en arrangör som främjat jämställdhet i musiklivet, och spelat verk av kvinnliga tonsättare. Vadstena-Akademien fick priset för att de på ett innovativt sätt satt ljuset på musik av kvinnor och spelat föreställningar av kvinnliga upphovsmän både på Vadstena slott och Vadstena Gamla teatern sommaren 2013.

Eftersom att Operabyrån var Artist in Residence på Vadstena-Akademien denna sommar är vi extra glada och stolta över utmärkelsen. Kurtisanen & Kärleken som spelades på Gamla teatern var ett samarbetsprojekt mellan Vadstena-Akademien och Operabyrån. Föreställningen är inspirerad av Barbara Strozzis liv och livsöde och innehåller musik av tre kvinnliga kompositörer från 1600-talets Italien; Barbara Strozzi, Isabella Leonarda och Francesca Caccini. 

Operabyråns mål är att lyfta kvinnor som blivit bortglömda genom historien och belysa tidlösa genusfrågor. Tack Vadstena-Akademien för att ni nappade på vår idé och gjorde det möjligt för oss att utveckla föreställningen tillsammans med er! Tack till KVAST som gör ett otroligt viktigt arbete med att belysa den ojämställdhet som finns på den svenska konsert- och operascenen! Tillsammans förändrar vi samhället, ett litet steg i taget!

Operabyrån tar steget in i forskarvärlden

Vi i Operabyrån brinner för barockmusik och att gestalta den på ett sätt som talar till oss människor idag. Att ta upp samhällsproblem som känns viktiga och angelägna för oss. Att lyfta kvinnor som glömts eller degraderats.  Vi spånar och diskuterar och labbar och experimenterar. Vi djupdyker i musiken, i texterna, i harmonierna, ornamenten och improvisationerna. Och vi arbetar hårt för att nå så många som möjligt med våra föreställningar.

Härom dagen fick vi besked att Vetenskapsrådet valt att satsa på en tvärdisciplinär studie av det utforskande konstnärliga arbete som utförs av Operabyrån. "Att iscensätta barockmusik – och belysa tidlösa genusfrågor" med professor Cecilia K. Hultberg. 

Vi ser mycket fram emot att få tid och möjlighet till reflektion och analys av vårt eget arbete, och vi  är oerhört glada och stolta över att fler tycker att det vi gör är viktigt och spännande!

 

Kurtisanen & kärleken på Sverigeturné

Operabyrån har precis avslutat sin Sverigeturné med Kurtisanen och kärleken. Sex dagar i Östersund, Härnösand och Stockholm med sex föreställningar, tre publiksamtal och åtta workshopar i barockdans till levande musik. Vi mötte över 700 elever från mestadels folkhögskolor och gymnasier. Responsen var fantastisk. Många av de vi mötte berättade att de aldrig tidigare sett en opera eller dansföreställning. Många kom fram efteråt för att titta på de vackra instrumenten. Flera intressanta samtal om jämställdhet och feminism dök upp. Ur gästboken kan vi stolta läsa:

”Sjukt bra!”

”Gjorde min dag, det var enormt bra. Rock on!”

”Helt underbart! Ni borde få en Grammy för bästa barockföreställningen! Så levande, så vackert, så starkt. Tusen tack!”

”Gillar mycket!!!!!!!!!!!”

”Lugnt, vackert, vemodigt. Tack för en fantastisk musik- och danseftermiddag.”

”Grym föreställning. Mycket känslor”

”Riktigt skönt och underbart att se teater igen, det har verkligen underlättat mitt liv! Kan se en massa ljus i mitt liv nu!”

En knockout! Förälskad i föreställningen! Tack!”

Och tack säger vi i Operabyrån till alla ni som kom och tittade och lyssnade på oss och dansade med oss. Vi är så glada att vi fick möta er!

/Operabyrån

 

Karin Modigh i P2

Karin Modigh, barockdans.

Idag intervjuades Karin Modigh, barockdansare, i Klassisk morgon i Sveriges radio P2. I intervjun berättar hon bland annat:

"Jag visar hennes skaparkraft, hennes trots mot det omgivande samhället, livet som kurtisan och den trista vardagen."

Här  kan du lyssna till inslaget.

Recensioner

Nu börjar recensioner från urpremiären av Kurtisanen & Kärleken trilla in.

MVT skriver: 

"Operabyrån har här skapat något nytt där publiken bjuds en bit verklighet där det inte sparas på känslorna."

Här kan du läsa hela artikeln från MVT. 

Corren skriver:

"I samarbete med dramatikern Sigrid Herrault blåser de poetiskt liv i kvinnans, och framför allt Barbara Strozzis, villkor som kompositör i en minst sagt mansdominerad värld."

"Sopranen Christina Larsson Malmbergs stora omfång rör sig lekande lätt i de krävande sångerna. Violinisten Catalina Langborn och lutenisten Jonas Nordberg bjuder på ekvilibristiska duetter och Karin Modigh dansar med både kropp och minspel."

 Här  kan du läsa hela recensionen från Corren. 

 

Stämningsfull konsert

Stort tack till alla som kom på vår midnattskonsert i söndags! Kvällen blev vacker och stämningsfull och vi är glada att så många dök upp för att dela upplevelsen med oss!

Missade du konserten? Kom då på vår föreställning Kurtisanen & Kärleken som spelas på Vadstena Gamla teater 27 juli - 3 augusti. Läs mer här.

 

Välkomna till öppet rep på Gamla teatern

Det är nu det händer! Föreställningen Kurtisanen & Kärleken skapas. Med många skypemöten och ansökningar i bagaget befinner vi oss nu mitt i själva labbandet och görandet. Alla är vi lika delaktiga i skapandet vilket tar sin tid men på så sätt blir föreställningen väl förankrad hos oss alla.

Vi kommer aldrig att få veta vem Barbara Strozzi egentligen var men en sak vet vi. Hon var en riktigt stor kompositör under sin tid. Vi vill uppmärksamma Barbara Strozzis fantastiska musik och med det också ge cred till alla kvinnliga konstnärer idag och genom historien.

Idag torsdag och på fredag kl 13.00 har vi öppna rep på Vadstena Gamla teater så att ni får möjlighet att titta in i processen. Välkomna! 

Operapaket - boende och biljett i ett!

Operapaket Kurtisanen & Kärleken, Vadstena Gamla teater

27:ans Nattlogi
Operabiljett inklusive boende med frukost från 575 kr/person.
Ring 0143-134 47 eller maila info@27ansnattlogi.se för mer information och bokning!

Slottsgården
Operabiljett inklusive boende med frukost från 675 kr/person i dubbelrum.
Ring 0143 – 292 75 eller maila info@slottsgarden.se för mer information och bokning!

Starby Hotell
Logi med frukost och biljett +välkomstdrink på Starby Hotell, 928:-/person , del i dubbelrum. (enkelrumstillägg 426 kr) Välkommen att boka på 0143-751 00 eller starby@starbyhotell.se

Lyssna på oss i P4

För några dagar sedan var P4 och besökte oss och nu finns möjlighet att lyssna på inslagen via webbradion. I inslagen intervjuas Christina:

– Musiken går rakt in i hjärtat på mig! Vi hoppas kunna förmedla det, säger sopranen Christina Larsson Malmberg.

Även Nils Spangenberg, verksamhetsledare för Vadstena-Akademien intervjuas. 

Lyssna gärna på inslagen här och här.

Kurtisanen & Kärleken i Corren och MVT

Idag är Operabyrån och Kurtisanen & Kärleken omnämnda i Corren och MVT.  

Corren skriver: 

- Vi laborerar fram scenerna tillsammans med hjälp av egna impulser, säger Christina Larsson Malmberg, sopran specialiserad på barock, renässans och medeltida musik. 

- Det är ganska tidsödande men det  blir väl förankrat hos alla, säger Nils Spangenberg, som bidrar som registöd. 

Läs artikeln i Corren här.

I huvudet på Barbara Strozzi

Av: Bente Rolandsdotter
Kostymtecknare och scenograf 

Vem var Barbara Strozzi? Och vilka är vi, dagens konstnärligt skapande kvinnor Kanske handlar föreställningen inte om Barbara utan om alla oss andra. Alla vi kvinnor som nu och genom historien kämpat med vårt konstnärskap. Vi som brottats med tankarna på den klassiska kvinnorollen och längtan efter något annat, något mer, kanske till och med att ha allt!

Rummet vi beskriver kanske snarare är det hemliga rum varje människa har inom sig, där de djupaste hemligheterna och drömmarna gömmer sig. Där man kan säga sig sjäv sanningen och där man ibland samlar kraft för att på nytt ge sig ut i världen.

En färgmättad, mönstertyngd bubbla fylld av längtan, tvivel och drivkraft.

 

 

I arbetet med kostymerna har jag, utan anspråk på att vara dokumentär, låtit mig inspireras av 1600-talets snitt och modeller.  Ett rollspel med möjlighet att byta roller och undersöka kraften i att vara ensam och tillsammans.

En doft av italienskt 1600-tal, som samtidigt visar sig vara skrämmande likt ett ideal som fortfarande råder.

Hett, kvalmigt, klaustrofobiskt.

För vilka är Barbara Strozzis medsystrar? Artemisia Gentileschi; den första kvinnan att 1616 antas som medlem i Accademia delle Arti del Disegno i Florens?

Eller Beyoncé; en superstjärna med hela världen för sina fötter, som ändå ses posera i ett klassisk kvinnoporträtt på HMs reklampelare? Eller du? Eller jag?

 

Kärlekslängtan och sublimering

Av: Sigrid Herrault
Dramatiker och dramaturg 

Sublimering innebär ur freudianskt psykoanalytiskt perspektiv att man omvandlar sexuella driftsimpulser till ett mer sofistikerat beteende, exempelvis till konstnärligt skapande.

Barbara Stozzi var kompositör – hon skapade musikaliska verk som många gånger uttryckte människans eviga kärlekslängtan. Önskan om att förenas med en annan i passionen. Smärtan över att behöva härda ut existentiell ensamhet. Hennes genuina älskare var musiken.

Kurtisan
Med samtidens blick kan man se kurtisanen som en patriarkal uppfinning – ett begrepp för att klassificera kvinnor som hade andra ambitioner än en torftig hustruroll mellan fyra väggar. Kvinnor som hade talang, bildning och uttryckte friare sin sexuella lust än det var lämpligt för den manliga fantasin som ville kontrollera ”sin kvinna” i form av en hustru. Samtidigt väckte den offentligt friare kvinnan männens åtrå. Lösningen blev att använda henne som älskarinna.

I vår föreställningsvärld var Barbara Strozzi en strategisk kompositör. Hon kämpade med att få utöva sitt musikaliska kall och betalade det pris som krävdes för att överleva. Vi har varit intresserade av att skildra hennes inre existentiella resa som skapande kvinna i en patriarkal samhällsordning.

Kvinnans uppträdande i det offentliga rummet har varit provocerande ända fram till våra dagar. Att bli kallad för slampa är inte ovanligt i de digitala medierna, i vår tids offentliga diskussionsforum.  Det verkar ligga djupt rotat i den patriarkala strukturen att det utbryter oro och rädsla när kvinnor tar plats i det offentliga och bjuder män på konkurrens inom konst, politik och företagande. Rädslan vänds till aggressivitet med nedsättande sexualiserade uttryck.

 

En historisk tillbakablick på Barbara Strozzi

Barbara Strozzi är en stor inspiration i arbetet med Kurtisanen & Kärleken. Sigrid Herrault, manusförfattare, berättar:

”Jag låg på golvet i Blå tornet och lyssnade på hög volym på Barbara Strozzis musik och bar det med mig när jag började skriva. Som manusförfattare måste jag hitta en egen smärtpunkt och för mig handlade det mycket om det kvinnliga skapande subjektet.”

Lars Berglund, docent i musikvetenskap vid Uppsala universitet, beskriver nedan  Barbara Strozzi, hennes liv och levnadsförhållanden:

Barbara Strozzi var en firad sångerska och kompositör, född i Venedig 1619. Under en tid när musiktryck var på kraftig nedgång publicerade hon hela åtta samlingar med sin egen musik och hör därmed till de mest publicerade kompositörerna i sin generation. Trots att hon aldrig ställde sig på en offentlig scen fick hon rykte om sig att vara en av sin tids bästa sångerskor.

Strozzi var oäkta dotter till Giulio Strozzi, en berömd poet och dramatiker, och det var i hans vänkrets av författare och intellektuella som hon utvecklade sin konst. När hon var 18 år gammal grundade hennes far en lärd akademi, Accademia degli Unisoni, där Barbara fungerade som värdinna och smakdomare samtidigt som hon framförde sina egna kompositioner. Medlemmarna hörde till Venedigs intellektuella elit och till den krets av italienska libertiner som hade börjat utmana kyrkan och den traditionella moralen med sina nya idéer om tankens och kroppens frihet. Libertinerna trodde inte på själens odödlighet och därmed inte heller på evig fördömelse. Individen var fri att leva sitt liv enligt sin egen moralkod, så länge det inte skadade någon annan. Det var dessa författare som var med och grundade den offentliga operan i Venedig och de använde sina operalibretti för att diskutera och artikulera brännande aktuella frågor om plikt, moral, äktenskap och sex.

I dessa kretsar verkar Barbara Strozzi ha levt ett ovanligt fritt och intressant liv för en kvinna vid den här tiden. Hon var redan i unga år ekonomiskt oberoende och kunde låna ut stora summor pengar till uppsatta personer i Venedig. Det faktum att Strozzi hade så god ekonomi och hade fyra egna barn trots att hon var ogift talar för att hon levde en tillvaro som något slags cortigana, eller kurtisan. Det var vanligt i libertinska kretsar i 1600-talets Venedig och förklaras dels med den fria moralen bland libertinerna, dels med den venetianska republikens märkliga äktenskapskultur. Politiska och ekonomiska skäl gjorde att bara de äldsta sönerna och döttrarna i patricierfamiljerna tilläts gifta sig. De övriga adelsdöttrarna var hänvisade till att gå i kloster, medan de yngre sönerna levde i fria relationer med kvinnor av lägre börd, ofta under äktenskapsliknande förhållanden. En kurtisan i den tidens Venedig var en bildad och högkultiverad kvinna som levde ett fritt och oberoende liv och som hade mer eller mindre fasta relationer med en eller flera män av hög börd. De var ofta skickliga musiker eller sångerskor. Enligt den tidens stränga moral var detta naturligtvis inte ett helt respektabelt sätt att leva sitt liv och kyrkans män betraktade dem som prostituerade. Ur ett modernt perspektiv kan man se det på ett annat sätt. Dessa kvinnor var fria och oberoende och de hade sannolikt större möjlighet att välja vilken man de ville vara med än de kvinnor som blev bortgifta i ung ålder. Inom de libertinska kretsarna var de socialt accepterade och där fanns också en ny respekt för skrivande, tänkande och skapande kvinnor. Det var i denna accepterande och stimulerande miljö som Barbara Strozzi komponerade några av sin tids vackraste och mest gripande sånger.

Vår i Operabyrån

För två och ett halvt år sedan började det. En idé föddes om att skapa en föreställning med den vackraste barockmusiken vi kunde hitta, barockdans och ett nyskrivet manus som kändes aktuellt idag. Många tankar och idéer har stötts och blötts, otaliga ansökningar har skickats och nu händer allt plötsligt med en väldig fart.

Förra veckan gick ett pressmeddelande ut om "Kurtisanen & Kärleken" som Operabyrån producerar i samarbete med Vadstena-Akademien i sommar. Sedan dess har det skrivits om oss i ett 10-tal tidningar över hela Sverige och vår Facebookgrupp växer så det knakar. Biljettförsäljningen är i full gång och produktionsmötena avlöser varandra. Kostym, scenografi och manus växer fram sida vid sida och idag har vi haft vårens första musikaliska repetition. Lagrime mie av Barbara Strozzi. Vilken musik! Kreativiteten spirar i takt med vårblommorna i Vasaparken. Nu är det inte långt kvar till sommaren!

 

Biljettsläpp idag - 25 april!

Välkommen till Operabyråns dagsfärska hemsida!

Vi kan härmed stolt berätta att vi beviljats projektstöd från Statens Musikverk och att vi sommaren 2013 som första scenkonstgrupp någonsin, kommer att vara Artists in residence på Vadstena-Akademien. Den 27 juli har vi premiär på vårt drömprojekt, föreställningen Kurtisanen & Kärleken,  som vi skapar i samarbete med Vadstena-Akademien på Gamla teatern. Föreställningen är inspirerad av Barbara Strozzi som var kompositör i 1600-talets Italien, fyrabarnsmamma och troligtvis också kurtisan. En klingande och färgsprakande barocktavla med nyskrivet manus som är aktuellt idag.

Biljetter släpps idag den 25 april. Klicka på länken för biljettköp: https://www2.nortic.se/tickets/event/1692#