INGJUTET I MITT HJÄRTA

Vad är din största passion? Och vad är du villig att offra för den?
 
Antonia Bembo (1640-1720) är en av de mest fascinerande tonsättarna i musikhistorien. Och bortglömd. Hon stred för sin rätt och lämnade en våldsam och otrogen man för ett liv som kompositör i Frankrike, vid Solkungens hov. Men vad offrade hon på vägen dit? Vad gör man inte för sin största kärlek?
 
Med inspiration av Bembos musik och livsöde skapar Operabyrån en helt ny och drabbande föreställning som handlar om passion. Passion till en annan människa men också passionen till livet och konsten. Musiken som aldrig får tystna. Bembos arior och musik av Jacquet de la Guerre binds samman av nyskriven musik med elektronik av Mattias Petersson, och ett nyskrivet, svenskt libretto av Emma Broström.

Trailer för Ingjutet i mitt hjärta

“Passionen i centrum när gammalt möter nytt… Här får vi möta skickliga musiker med ett sällsynt fritt förhållningssätt… Martin Vanbergs ljusa, fina tenor får omväxlande företräda det förtryckande patriarkatet och vara ömsint älskare till Christina Larsson Malmbergs intensiva, färgrika sopransubjekt.” Bo Löfvendahl, SvD

“Visste ni att det pågår en feministisk undergroundrörelse inom samtidsoperan? Det handlar om att göra nya verk av gammal musik skriven av bortglömda, gärna kvinnliga, kompositörer. Och det är mer än bara smart recycling – det är ett detektivarbete som sätter ljus på tonsättare man inte visste fanns… Skickliga sångare och musiker från den alternativa svenska barockscenens toppskikt… Peterssons nyskrivna musik – å ena sidan sfärisk och nyromantisk, å andra sidan elektrotung” Hanna Höglund, Expressen

“Tonsättaren Mattias Peterssons nyskrivna musik skarvar effektivt ihop hennes arior med franska 1600-talskollegan Élisabeth Jacquet de La Guerres violinsonater och moderna klanger. Han följer den melankoliska tonen i  Bembos musik, men drar sig heller inte för att stöka till ackompanjemanget med bullrigare beats och elektroniskt bearbetade bebisskrik.” Johanna Paulsson, DN

“De båda solisterna, Martin Vanberg och Christina Larsson Malmberg, sjöng arior med både liv och lust” Claes Wahlin, Aftonbladet

"Operabyrån heter en musikdramatisk möbel, i vars lådor förvaras kärlek till barockmusik och till kvinnliga musikskapare… Återigen bevittnar man artisternas hängivna kompetens. I den här årgången finns Christina Larsson Malmbergs raka, intensiva sopran och Martin Vanbergs ljust klingande, flexibla tenor… Dugligheten visar sig när Catalina Langborn och Kate Hearne trakterar violin och violoncell och när Jonas Nordberg med diskret dramatiska åtbörder låter luta eller gitarr ge stöd… Ett annat stöd ingår dessutom: nyskriven elektroakustisk musik av Mattias Petersson. Den kopplas in, inte för att ta över utan för att stärka och fylla på. Idén fungerar utan vidare, barockmusiken får en samtida kommentar..." Carl-Håcan Larsén, Sydsvenskan

“En annorlunda och angelägen operaföreställning som vågar vara aktuell och ställa de stora frågorna... Ett feministiskt perspektiv genomsyrar hela föreställningen..." Gregor Flakierski, Allehanda

 

Medverkande:
 

 

Martin Vanberg - tenor

Christina Larsson Malmberg - sopran

Catalina Langborn - barockviolin

Jonas Nordberg - ärkeluta/barockgitarr

Kate Hearne - barockcello

-------------

Musik - Antonia Bembo, Elisabeth Jacquet de la Guerre, Mattias Petersson

Libretto - Emma Broström

Regi, textbearbetning och prolog - Helena Röhr

Kostymdesign och scenografi - Bente Rolandsdotter

Produktionsassistent, kommunikatör - Rebecka Pershagen

-----------------

Grundare / Barockviolin

Barockviolinisten Catalina Langborn har en kandidat- och masterexamen i  barockviolin från Kungl. Musikhögskolan i Stockholm. Sedan 2007 anlitas hon i  barockorkestrar och ensembler runt om i Sverige och Norden både som orkestermusiker, kammarmusiker och konsertmästare. Bland ensembler som hon  spelar med kan nämnas Drottningholms Barockensemble, Rebaroque och Göteborg Baroque. Hon har spelat på internationella barockfestivaler som Early  Music Festival i Stockholm, Festivalen Rhein Vokal i Bingen i Tyskland samt Festival di Musica Antica del Mediterraneo och Barocco Festival Leonardo Leo i  södra Italien. Catalina pendlar mellan att musicera i traditionella  barockensembler till att djupdyka i experimentella scenkonstverk. Catalinas artisteri i Operabyrån utgör ett fundament i hennes ambition att som  barockmusiker vidga perspektiven och hitta nya sätt att framföra barockmusik  på. 

GRUNDARE / SOPRAN

Christina Larsson Malmberg är en frilansande sopran med inriktning på  barock och nyskriven musik. Hon är utbildad i Köpenhamn och Stockholm och  verksam över hela Europa med kyrkomusik, kammarmusik och barockopera. Hon har varit solist med orkestrar som Drottningholms Barockensemble,  Copenhagen Soloists, Tallin Baroque Orchestra, Lunds Stadsorkester m fl. och  arbetat med regissörer som Helena Röhr, Nils Spangenberg, Deda Cristina  Colonna, Anna Novovic och Elisabet Ljungar. Christina har även arbetat som  produktionsassistent på Stockholm Early Music Festival och på Kungliga Slottet.  Genom Operabyrån har hon användning för sina musikaliska, sceniska och  organisatoriska erfarenheter och hennes mål är att skapa scenkonst som  verkligen berör och är aktuell idag med den barockmusik som ligger henne allra  närmast hjärtat. 

TENOR

Martin Vanberg har efter studier vid KMH i Stockholm och Opera-Akademiet i Köpenhamn blivit en eftertraktad sångare med både operaroller och konsertrepertoar såväl i Sverige som internationellt. Han har medverkat i ledande roller bl.a. på Det Kongelige Teater i Köpenhamn, Drottningholms Slottsteater, Malmö Opera, GöteborgsOperan, Läckö slott och Innsbrucker Festwochen der Alten Musik i Österrike.Martin framträder regelbundet över hela Europa, men har också gästat Australien och U.S.A med dirigenter som Ottavio Dantone, Steuart Bedford, Helmut Rilling, Lars Ulrik Mortensen, Stephen Layton och Laurence Cummings och med ensembler som Concerto Copenhagen, Ensemble Modern Times_1800, Drottningholms Barockensemble, Arte dei Suonatori, ReBaroque och Accademia Bizantina. Medverkar på aktuella skivinspelningar:"Emma di Resburgo" med ensemble Modern Times_1800/ Andreas Stoehr och "Aqua Alta" med ensemble Serikon / Erik Westberg.

ÄRKELUTA / BAROCKGITARR

Lutenisten Jonas Nordberg är verksam som solist och kammarmusiker i en mängd olika sammanhang såväl sceniskt som konsertant. Han har ett nära samarbete med koreografen Kenneth Kvarnström med en rad olika verk som turnerat i Europa och USA. 2015 släpptes hans solodebutskiva på spanska Eudora Records. Med Operabyrån har han tidigare medverkat i Kurtisanen och Kärleken, en opera baserad på Barbara Strozzis liv och verk.
www.jonasnordberg.com

BAROCKCELLO

Tidig-musik-specialisten Kate Hearne är en eftertraktad cellist och blockflöjtist som ofta spelar med de ledande barockorkestrarna i Europa. Tillsammans med bland andra Concerto Copenhagen, Barokksolistene och hennes egen virtuosa blockflöjtskvartett Woodpeckers, har Kate haft förmånen att spela på många fantastiska festivaler och spelplatser runt om i världen. Kate är mycket engagerad i att sprida sin kunskap till nästa generation. Genom hennes arbete med tjejerna i Woodpeckes, West Cork Music, Norges Rikskonserter och Stockholms Bachsällskap, sprider hon musiken till tusentals barnöron varje år. 

NYSKRIVEN Musik

Mattias Petersson har skapat den musikaliska formen och skrivit all den nya musiken till föreställningen Ingjutet i mitt hjärta. Genom att blanda de akustiska klangerna med elektroniska har han skapat nya klangvärldar och stämningsskapande rum som fungerar som effektfull kontrast till den akustiska barockmusiken. Bland hans tidigare relaterade verk kan nämnas de nydanande operorna inom ramen för det fiktiva landet ”Anfasia”, samt parafraser och nya kompositioner baserade på tidig musik med violinisten George Kentros i duon There are no more four seasons. Han har även släppt ett flertal skivor med sina elektroniska verk samt skrivit en stor mängd kammarmusik.

Libretto

Emma Broström är en av Sveriges mest anlitade dramatiker just nu, högaktuell som manusförfattare till filmen ”Flocken”. Tidigare har hon bland annat gjort dramatiseringen av Åsa Lindeborgs "Mig äger ingen", flera originalmanus för vuxna och barn såsom “En är ilsken en är rädd en gör allt för att bli sedd”, samt radioteater som “Terapioffer”. Hon skriver om bråddjupa ämnen som drabbar som knytnävsslag i magen, och är van att skriva för både ungdomar och vuxna.  

REGI

Helena Röhr har stor erfarenhet som musikdramatisk regissör och dramaturg med uppdrag för bland annat Malmö Opera, Vadstena-Akademien, NorrlandsOperan, Hanoi National Opera and Ballet och SVT. Hon arbetar med att utveckla operakonsten genom att både förstärka och utmana sångares och musikers delaktighet i skapelseprocessen samt en tydlig  och medveten genusblick på både gamla och nya verk. Allt från "Carmen" i Hanoi  och på NorrlandsOperan där operan fick berätta om våld mot kvinnor, till hennes fria grupp Freebird i Malmö som i somras uruppförde det av publik och kritiker hyllade erotiska operaäventyret "Den djupaste platsen". 

KOSTYMdesign/scenografi

Bente Rolandsdotter är frilansande  kostymtecknare, scenograf och stylist verksam i Stockholm sedan 2002, utbildad  vid Dramatiska Institutet, Tillskärarakademin, Carl Malmstens Capellagården  och arkeologiska fakulteten vid Visby högskola. Med en bakgrund inom historiska  kostymer och ett brinnande intresse för dagsaktuellt mode har hon en förmåga  att blanda former och sceniska uttryck för att skapa nya sätt att se på svunna  epoker och karaktärer. Hennes tidigare produktioner omfattar både teater, mim,  dans och opera, för scener som Kungliga Operan, Norrlandsoperan, Dalhalla,  Vadstena-Akademien. Form som ett sätt att skapa genusmedvetenhet och påverka  maktstrukturer är signifikativt för Bentes arbeten.


Föreställningen produceras i samarbete med: